Je kunt de golven niet tegenhouden maar je kunt wel leren surfen
Wil jij ook
- meer rust en balans
- meer genieten en aandachtig leven
- stress verminderen en bewust keuzes leren maken
- je grenzen leren kennen en beter voor jezelf zorgen
- minder piekeren, angst en sombere gedachten
- leren omgaan met chronische klachten
- leren mediteren en de conditie van de ‘mind’ versterken
- beter kunnen concentreren en slapen
- jezelf beter leren kennen
Dan is een mindfulness stressreductie training wellicht wat voor jou. Lees hieronder wat mindfulness precies is en voor jou kan betekenen of klik op de button voor de eerstvolgende training
Over Heart- & Mindfulness
Wat is mindfulness?
Mindfulness is bewust gewaar zijn van het huidige moment zoals het nu is, zonder oordeel. Dit is niet iets wat je moet leren, dit is wat iedereen al kan. We zijn alleen vaak ver verwijdert van het huidige moment door bijvoorbeeld gedachtes aan het verleden of de toekomst. We worden meegesleept in automatismen, die vaak ook heel nuttig zijn maar ons ook regelmatig in de weg zitten. Met meer mindfulness, of aandacht in het moment, doorbreken we die vaste patronen en kunnen we bewuster keuzes maken en zijn in het huidige moment. Hiervoor is een niet-oordelende en milde houding essentieel: heartfulness.
Wat is heartfulness?
Als we stilstaan bij het huidige moment komen we de mooie en de minder mooie dingen van het leven tegen. Het leven gaat nou eenmaal niet altijd over rozen. Om hier goed mee om te leren gaan heb je een hele grote dosis liefdevolle vriendelijkheid en (zelf)compassie nodig. Dit cultiveren we ook in de mindfulnesstraining. We leren zo liefdevol met onszelf en de wereld om ons heen om te gaan en mee te golven met dat wat het leven ons brengt, de pieken en de dalen.“Je kunt de golven niet tegenhouden, maar je kunt wel leren surfen” zei Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van het Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma. We leren surfen met een milde, nieuwsgierige, open houding waarin we toelaten wat er in het huidige moment is. Dit werkt enorm bevrijdend. Zo kunnen we worden wie we in werkelijkheid zijn, nu, in dit moment.
Hoe doe je dat?
Dit doe je door te ervaren en te trainen. Je kon ook niet zomaar zwemmen door er alleen een boek over te lezen en langs de kantlijn te blijven staan. Het betekent dus het water in gaan: ervaren en oefenen. Dat doen we in de 8-weekse mindfulness stress reductie training (MBSR). Het is een soort ‘aandachtsspier’ die we intensief trainen zodat je het daarna zelf kunt onderhouden en blijven toepassen. Dat maakt het gemakkelijker om het deel te laten worden van je dagelijks leven. Dit doen we door naast de wekelijkse bijeenkomsten, ook thuis 45 – 60 minuten per dag te oefenen. Dit vraagt wel om ‘commitment’ en maakt het ook tot een intensieve training. Maar als je je lichaamsspieren in de sportschool of met een rondje hardlopen traint waarom dan niet ook je ‘mind’ trainen voor een beter welzijn?
Waar bestaat de mindfulness reductie training uit?
We trainen 8 weken lang intensief in een wekelijkse sessie van 2,5 uur (online 2 uur) en thuis ongeveer 45 minuten. Daarnaast is er rond de 7e bijeenkomst een stilteochtend. We oefenen dan wat langere tijd in stilte. We beginnen in de training met het verkennen van het lichaam door een bodyscan. Vanaf de derde week gaan we het lichaam ook in milde yoga en lopen verkennen. Daarnaast bouwen we langzaam een zitmeditatie op. Deze oefeningen in aandacht noemen we de ‘formele’ oefeningen. We doen ook ‘informele’ oefeningen. Dit zijn oefeningen in aandacht in het dagelijks leven, zoals eten of tandenpoetsen. Zo leer je op verschillende manieren en heel lichaamsgericht aandacht te schenken aan jezelf en je lichaam en de wereld erbuiten zoals die in het huidige moment is.
Naast het oefenen komen er per week ook verschillende thema’s langs, zoals de automatische piloot, grenzen, omgaan met stress, een bewuste respons op moeilijke momenten, hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen en mindfulness in communicatie.
Om de beoefening te ondersteunen lezen we er thuis teksten over die je krijgt aangereikt via wekelijkse mails en een boek waarin het 8 weekse programma wordt beschreven (Ik werk graag met het boek Mindfulness In de maalstroom van je leven van Edel Maex maar een ander boek mag, in overleg, eventueel ook). Je houdt daarnaast een logboek bij gedurende de training. Tijdens de sessies bespreken we je ervaringen met de oefeningen in het huidige moment, enquiry noemen we dat. Door naar elkaars ervaringen te luisteren leren we ook veel over onszelf. Door onze ervaringen te delen ontstaat er een verdieping in ons leerproces.
Vooraf aan de training vindt er een individueel voorgesprek plaats van ongeveer een half uur.
Met al deze onderdelen is de 8 weekse mindfulness stress reductie training een intensief traject maar een investering in een rijker en waardevoller leven die zeker zijn vruchten zal afwerpen.
Liever een individuele mindfulnesstraining volgen?
Dat kan ook zeker! We hebben dan 8 wekelijkse sessies van 90 minuten en ik coach je dan door het bovenstaande programma. Een individueel traject is bijvoorbeeld prettig als je snel overprikkelt raakt in een groep, graag dieper in wilt kunnen gaan op persoonlijke thema’s die boven komen of je een training wilt volgen op een tijd die bij jou past. De kosten hiervoor zijn wel iets hoger dan een groepstraining (€799).
Waarom een mindfulness training volgen?
Mindfulness vergroot je kwaliteit van leven. Je leert gewaar te zijn van het moment, bewust keuzes maken en je leert jezelf steeds beter kennen. Zo kom je in contact met je eigen kracht en wijsheid om je leven zo te leven zoals past bij jou.
Daarnaast zijn er de afgelopen jaren talloze wetenschappelijke studies die de positieve effecten van mindfulness laten zien. Veel deelnemers ervaren na een training minder stress, piekeren of angst en ook lichamelijke klachten nemen vaak af. Ook is er inmiddels gebleken dat mindfulnessmeditatie de hersenen positief kan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan vermindering van automatische stressreacties, afremming van verouderende cellen en zelfs Alzheimer. Kortom, veel positieve effecten voor ons psychische, mentale en fysieke welzijn.
Steeds meer zorgverzekeraars zien ook de waarde van een mindfulnesstraining. Daarom kun je steeds vaker de mindfulnesstraining (gedeeltelijk) vergoed krijgen. Vraag dit zelf na bij jouw zorgverzekeraar. Ik ben aangesloten bij de Vereniging voor Mindfulness als professional.
Wat is mindfulness niet?
Mindfulness is niet gemakkelijk (maar wel simpel)
Mindfulness is niet zweverig
Mindfulness is geen religie of geloof
Mindfulness is niet het antwoord op al je vragen of problemen.
Mindfulness is niet perse in de lotushouding zitten
Mindfulness is niet je alleen maar lekker en ontspannen voelen
Mindfulness is niet een ‘trucje’ om je beter te voelen
Wat is mindfulness dan wel?
Mindfulness is simpel (aanwezig zijn in het huidige moment)
Mindfulness is seculier
Mindfulness is mee golven met de uitdagingen van het leven
Mindfulness is de mooie en de pijnlijke momenten van het leven omarmen
Mindfulness is simpel aanwezig zijn wat zich in het huidige moment aandient met een milde, nieuwsgierige, open houding
Mindfulness is thuiskomen bij jezelf
Meer weten?
Wil je meer lezen over wat mindfulness is en voor je kan beteken? Kijk dan eens hier.
Verder zijn er talloze studies en boeken over geschreven. Dus doe gerust nog meer onderzoek als je daar behoefte aan hebt. En uiteraard mag je altijd contact met mij opnemen als je nog vragen hebt of als je denkt: ja, dat wil ik!

Wat mindfulness voor mij betekent
In 2011 volgde ik zelf een mindfulness stress reductie training omdat de balans in mijn leven moeilijk te vinden was in het combineren van gezin, werk en studie.
Ik heb in de afgelopen jaren ervaren hoe het mijn kwaliteit van leven heeft vergroot en dat het mij handvatten geeft om overeind te blijven in een voor mij soms overweldigende wereld. Dit doe ik door steeds weer contact te maken met mezelf in het huidige moment (mindfulness) en vooral door dit op een niet-oordelende, open en liefdevolle manier te doen (heartfulness). Zo voelt het als thuiskomen bij mezelf.
Ik ervaar nu een innerlijke kalmte waar ik steeds weer naar terug kan keren en geniet veel meer van het leven. Dit gun ik iedereen!
Enthousiast geworden? Klik hieronder voor de aankomende activiteiten
Ik bied kennismakingsworkshops, mindfulness stressreductie trainingen, stilteochtenden, online mindfulness sessies of retraitedagen.
Why Mindfulness is a Superpower
In dit korte filmpje van Dan Harris wordt op een leuke, simpele manier uitgelegd wat mindfulness is.
Heb je nog vragen of twijfels?
Neem dan gratis en vrijblijvend contact op! Dan hoop ik je vragen te kunnen beantwoorden en je eventuele twijfels weg te kunnen nemen.